Overblog
Edit post Seguir este blog Administration + Create my blog
14 marzo 2012 3 14 /03 /marzo /2012 17:17

El passat 7 de març ADES- Santa Marta (Asociación para el Desarrollo Económico y Social) va celebrar, en un acte festiu, el seu 19è aniversari, així com la inauguració de les seves noves instal·lacions. ADES  és una de les contraparts d’ESF a El Salvador, i treballa al departament de Cabañas.

 

acte

Imatge de l'acte de celebració dels 19 anys d'ADES.

 

L’origen d’ADES, fortament lligat a la comunitat de Santa Marta, és clau per entendre el seu enfocament actual i la seva evolució: després d’anys a l’exili a Hondures, obligats a desplaçar-s’hi durant el conflicte armat (1980 a 1992), els membres de la comunitat de Santa Marta van retornar al seu territori amb la voluntat de reconstruir la seva comunitat i romandre-hi. Però la seva tasca no es va limitar a la repoblació de les seves terres, sinó que van fer un esforç de cooperació per superar les seves mancances socials (educatives, sanitàries, organitzatives). D’aquesta voluntat va néixer ADES, que compta entre les seves fites amb l’alfabetització de al voltant de 8000 persones. El sistema d’educació rural d’ADES abasta des de l’educació primària fins al Batxillerat, i podria servir com a model al Ministerio de Educación de El Salvador per abordar l’educació a altres comunitats rurals del país.

 

Malauradament a la història d’ADES també hi ha hagut capítols negatius. Als seus inicis molts agents van tenir recels en col·laborar-hi perqué qualsevol forma d'organitzacio de la societat civil, després de la llarga guerra, era percebuda com un potencial retorn a la lluita armada. Més recentment, ADES ha hagut de combatre els interessos de la indústria minera, i aquest conflicte s’ha cobrat la vida de tres activistes, que foren assassinats per denunciar els greus perjudicis que les extraccions mineres causen en l’aigua i en la salut dels habitants i de l'ecosistema de les comunitats afectades. Malgrat aquests durs cops, ADES segueix endavant en la seva lluita per una societat més justa

L’èxit d’ADES, reconegut per totes les entitats convidades a l’acte que d’alguna forma hi han col·laborat al llarg d’aquests 19 anys, és degut tant al treball del voluntariat, costruït sobre la base d’un ideari i no del benefici econòmic, com a la visió estratègica del seu lideratge, que sempre ha apostat per la interlocució amb els membres de les comunitats rurals i per la col·laboració amb altres entitats afins.

 

mineria

Cartell contra la mineria metàl·lica.

 

Exemple d’aquesta vocació de treball en xarxa és la col·laboració amb Enginyeria Sense Fronteres. Des de 2008 ADES i ESF treballen plegats per entomar el repte de garantir el dret humà a l’aigua als membres de les comunitats de Cabañas: Los Hernandez, Potrerillos, Cubillas, Izcatal, Potrerobatres, Santa Lucía, entre otras. Com a agraïment per aquesta col·laboració, ESF va rebre un diploma, al igual que la resta d’entitats i de comunitats rurals convidades a la celebració.

 

ritual

Ritual de benedicció maia.

 

A l’acte també es va costituir la nova junta de govern, caracteritzada per una forta presència femenina, no només a nivell quantitatiu sinó també qualitatiu, ja que compta per primer cop amb una dona com a presidenta de l’associació. La celebració es va cloure amb un ritual de bendició maia i amb un dinar popular.

 

Des d’ESF volem felicitar ADES per la seva gran tasca al llarg d’aquests anys, i esperem poder seguint-hi col·laborant en el futur.

Compartir este post

Repost0

Comentarios

Presentación

  • : El blog de ESF-El Savador
  • El blog de ESF-El Savador
  • : En este Blog se publican los avances del proyecto que la ONG Ingeniería Sin Fronteras está llevando a cabo en El Salvador; así como artículos para conocer la realidad social del país y denunciar situaciones de violación de los DDHH.
  • Contacto

Texto Libre

Busca Artículos